Hogyan találd meg a megfelelő témát a szakdolgozatodhoz?

szakdolgozat témaválasztás
Oszd meg Te is!

Ahogy az egyetemi tanulmányaid a végéhez közelednek, hamar eljön az a félév, amikor szakdolgozati témát kell választanod. Mikor minden tantárgyadat lezártad, egy nyomtatványon kell benyújtanod egy vázlatcímet ami a későbbi szakdolgozatod témája lesz.

Ez közel sem annyira egyszerű, mint amennyire elsőnek tűnik. A munka elején még nem biztos, hogy tökéletesen tisztában vagy vele, hogy hogyan és mi alapján fogod felépíteni a dolgozatodat.

  • Fontos szempont az előzetes tájékozódás. Mielőtt belevágsz és neki kezdesz az ötletelésnek, érdemes megnézni a már megírt diplomamunkákat, szakdolgozatokat. Vannak olyanok, amik az egyetemed adatbázisán, szabadon hozzáférhetőek és olvashatóak.

 

  • Azt javaslom, hogy először csak egy vázlat címet adj a dolgozatodnak, ami alapján különböző alcímeket adsz és fejezeteket írsz. Maga a tökéletes cím a dolgozat vége felé fog kirajzolódni. A konzulensedtől az elején fogsz kapni egy témalistát, amin rengeteg cím közül tudsz majd választani.

Példa:

Kiválasztod az alábbi témát: Különböző vendéglátási szokások Európa országaiban

Elsőre könnyűnek tűnik, hiszen a gasztronómia egy közkedvelt és nem túl nehéznek mondható téma. A gond csak az, hogy ez akkora és átfogó megjelölése a témának, hogy erről még mindig könyveket lehet írni. Szűkítened kell egy-két intervallumra. Ha tudod, hogy mely országokat szeretnéd bemutatni akkor ennél már sokkal jobban behatárolt, ha azt írod, hogy „Különböző vendéglátási szokások Európa mediterrán országaiban (ide tartozik többek között Olaszország, Spanyolország és Portugália is)

Ez már egy sokkal konkrétabb cím, amiben kiemeled a célcsoportot, adott esetben 2-3 országot, amit bemutatsz, vagy éppen összehasonlítasz.

 

  • A szakdolgozati témáknál a másik fontos szempont, hogy a téma, amit választasz, ne csak a tanulmányaidhoz kapcsolódjon, hanem Neked is tetsszen. Legyen olyan, ami tényleg érdekel, hiszen hónapokon keresztül folyamatosan azzal kell majd foglalkoznod.

 

Fontos arról is tájékozódnod, hogy a választott témához elegendő szakirodalom, folyóirat és cikk áll-e rendelkezésre. Ha egyedi témát választasz, ami például a gyakorlati helyedhez köthető, kérj az ottani főnökeidtől segítséget, tájékozódj, mert lehet, hogy a kollégáid nagyobb segítségedre lesznek, mint a szakirodalmak.

Ha viszont a témád felkapott és népszerű, akkor valami igazán kimagasló dolgozatot kell írnod, mert lehet, hogy könnyűnek tűnik elsőre, de nm biztos, hogy az is! Itt az a veszély áll fenn, hogy sokan, sokfélét írtak már előtted, így valami egyedit kell alkotnod.

 

  • Az egyik utolsó, de nem elhanyagolható szempont a finomítás. Úgy tekints a szakdolgozatra, amíg a végére nem érsz, mint egy csiszolatlan gyémántra, ami állandó finomítgatásra szorul. Beleolvasol, beleillesztesz pár képet, forrást. Másnap megint előveszed, felfedezel benne pár hibát és kijavítod. Megmutatod a barátaidnak, tanárodnak és kikéred a véleményüket. Lehet, hogy olyan javítandó, formálandó dolgot fognak felfedezni benne, ami Neked a hosszas olvasgatások során fel sem tűnt. A konzulensed mellett a barátaid, csoporttársaid is el tudnak látni hasznos tanácsokkal, amiket ők alkalmaznak. Ne félj kikérni mások tanácsát, véleményét, mert nem csak a pozitív tanácsokból építkezik az ember.

 

Összefoglalva a lényeg, hogy a témát megfelelően és kellő utánajárás után válaszd ki. Ne felejtsd el, nem csak az a fontos, hogy a bizottságnak elnyerje a tetszését, hanem az is, hogy Te ne szenvedésként éld meg azt, amin hónapokon keresztül dolgozol majd. A szakdolgozatod címét pedig úgy kell tömören megfogalmaznod, hogy egyértelműen kifejezze annak tartalmát.

Ha úgy döntesz, hogy mégsem szeretnél egyedül nekivágni ennek a feladatnak, akkor keress minket bizalommal.