0670/273-3892 H-P 14-18ig

Témavázlat írása

Ha menne egyedül, de jól jönne egy szakértő által összeállított témavázlat, ami megadná a kezdő lökést a munkádhoz. Mi ebben is tudunk segíteni.

Nézzük meg, hogy pontosan mit is jelent a témavázlat és miért van rá szükség.

A témavázlat nem más, mint a dolgozat címében megadott, vizsgálandó kutatási téma kifejtésének vázlata. Az író első lépésben célirányos szakirodalom kutatást végez (esetlegesen a konzulens által javasolt irodalmakat alapul véve), 15-20 irodalmat, szakkönyvet, publikációt olvas el a témában annak érdekében, hogy kirajzolódjon fejében a kutatómunka gondolatmenete, célkitűzései. Feltevéseket, hipotéziseket alkot meg, és ezek alapján tudatosodik benne, hogy milyen felmérést, vizsgálatot, esettanulmányt tud lebonyolítani kérdés feltevésének igazolására.

A témavázlat általában 3-5 oldal, mely tartalmazza a következő nélkülözhetetlen pontokat: a vizsgált téma bemutatása, aktualitása, a dolgozat célkitűzései, a vonatkozó szakirodalom főbb, kiinduló álláspontjai a témában, az író által lebonyolításra kerülő kutatás vázlata (kérdőív, interjú felépítése, alanyai, menete, értékelésének szempontjai), a tervezett tartalomjegyzék, a fő fejezetekkel és alfejezetekkel, a felhasznált irodalom listája.

Vannak olyan felsőoktatási intézmények, ahol a végzős hallgatókat nem is engedi a hozzáértő konzulens dolgozatot írni vázlat nélkül, melyet a legjobb már az elején elfogadtatni vele.

A témavázlat tehát a jó dolgozat alapját képezi, ha azt a kirendelt egyetemi konzulens elfogadja, a dolgozat írás már egyenes út, nincsenek buktatók, a konzulens nem fogja az írás közben, vagy épp a legvégén a dolgozatot visszadobni.

A dolgozat írás első, kihagyhatatlan fázisa tehát a témavázlat készítés, hiszen ameddig az író nem tudja, hogy mit, miért, hogyan olvas, jegyzetel, ír, kutat, az írás maga levegőben fog mozogni. A témavázlat alapján tudja összhangba hozni az elméletet a gyakorlattal. Abban az esetben is, ha a megrendelőnek csupán szakirodalom kutatásra van szüksége, és azt rendelné meg, témavázlat nélkül a kutatás a későbbiekben akár kidobható a kukába, ha nem lehet azzal összhangban lefolytatni egy tényleges felmérést, vizsgálatot, gyakorlati részt. 

A témavázlat elkészítése olyan, mint a szabó munkája, aki előbb meghallgatja milyen ruhát szeretne a megrendelő, megállapítják az anyagot, leveszi a méreteket, kiszabja az anyagot, majd elkezdi a varrást. Az írás a varrás. A szabó munkája nélkül szépen fogalmazva a varrás bizonytalan kimenetelű