7 tipp, amikkel kiválaszthatjuk a világ legjobb konzulensét!

Oszd meg Te is!

Ötször-hatszor visszadobott szakdolgozatok, folyamatos újraírások…Parázs viták a témavezetővel, aki soha semmilyen szövegváltozatot nem tud elfogadni éles kritika nélkül… Minél jobb konzulenst találunk a szakdolgozati témánkhoz, annál kisebbre csökkentjük a valószínűségét annak, hogy beleesünk ezekbe a kínos csapdákba!

Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat, amikkel megtalálhatjuk a tökéletes szakdolgozati konzulenst. Arról is szót ejtünk, kiket érdemes nagy ívben kerülni, ha épp témavezetőt keresünk!

Konzulens nélkül nem megy?

Nélkülük kamikáze-küldetés lenne belevágni egy komoly szakértelmeit igénylő szakdolgozat megírásába! Mert nem lesznek elég ütősek a hipotéziseink, és nem látjuk át elég világosan a szakdolgozatírás lépéseit. Még kiindulópontunk sem lesz arról, hogyan írjunk szakdolgozatot. Akkor ébredünk rá igazán a szakdolgozati konzulens fontosságára, amikor megértjük, a szakdolgozatírás mennyi időt vesz igénybe…Az sem elhanyagolható szempont, hogy ők pontosan ismerik a szakdolgozatírás szabályait, és benne vannak a „dolgozatírás felsőfokon” művészetében.

Épp egy korszakalkotó közgazdasági szakdolgozat megírásán dolgozunk, vagy az evolúcióelmélet és az intelligens tervezés összehasonlító elemzésére készülünk filozófia szakon? Mindegy, milyen szakterületen hangolódunk életünk egyik legfontosabb írására, ennek végeredményében kulcsszerepet játszik majd egy témavezető, aki segít végső formába önteni a gondolatainkat.

A jó szakdolgozati konzulens elévülhetetlen érdemeket szerez a megfelelő kutatási logika kialakításában, a remekül használható szakirodalmi jegyzék összeállításában. Már-már mérnöki precizitással álmodja meg a szakdolgozatírás lépéseinek egymásra következését, amelyekkel kristálytiszta, ésszerű átláthatóságot ad a szakdolgozat állításainak.

Egy igazán ütős szakirodalmi olvasmánylistát összegyűjteni eszméletlenül időigényes feladat. Ez hatalmas energiát emésztene fel, ha az egyetemi tanároknál szerényebb tudással vágnánk neki a projektnek. Ráadásul az opponenseink sem fogadnák el, vagy a kelleténél több támadási területet találnának benne. A területünkön szakértő konzulenssel rengeteg időt és fáradalmat spórolhatunk, hiszen ő már megtette ezeket a köröket, és jól tudja, mit érdemes elolvasnunk és feldolgoznunk a dolgozat megírásához.

Ő segíthet nekünk a hipotéziseink validálásában, az érveink legyőzhetetlenné csiszolásában..Szóval ez nem vicc, konzulens nélkül tényleg nem megy! 

A konzulens szuperképességei

Érdemes mielőbb megtalálnunk azt az embert a tanszéken, aki kiváló segítséget tud adni a választott témánkban, és emberileg is jól kijövünk majd vele az eddigi szemináriumok vagy előadások tanulságai alapján. Óriási segítséget adhat nekünk a szakdolgozat írásában.

Ráadásul az egész szakdolgozati munka egy témavázlattal startol. A kutatási koncepció kitalálásával és elfogadtatásával, amihez nem nélkülözhetjük egy éles szemmel analizáló konzulens szakértelmét. Ehhez hallgatóként sajnos kevesek leszünk, egy rutinos témavezető azonban már rengeteg szakdolgozatot épített fel és „segített világra”. Ő pontosan tudja, mi ennek a sikeres metódusa. Részletesen ismeri a dolgozatírás szabályait, gyakorlatilag mindent tud arról, hogyan írjunk szakdolgozatot.

És ami még ennél is fontosabb a dolgozatírás lépéseiben: a szakdolgozat felépítéséhez pengeéles logika szükségeltetik. Már az elején lézer pontossággal látni kell, melyik állításunkból mi következik, milyen gondolatmenetnek kell végigvonulnia egy szakdolgozat gondolati gerincén. Végül a várható eredményekre is rendszerszintű rálátással kell rendelkeznünk. A felsorolt adottságok olyan „szuperképességek”, amihez egy évek hosszú sora óta munkálkodó tanár ért igazán, csak vele arathatunk diadalt a dolgozatírás területén. A szakdolgozatírás óriási előnyei közé tartozik, ha találtunk egy profi konzulenst.

De milyen szempontok szerint találjuk meg a tökéletes szakdolgozati konzulenst? És kik azok, akiket érdemes elfelejteni, ha a tökéletes témavezetőt keressük?

 

A konzulens, aki sosem ér ránk

Már az előadásokon és a szemináriumokon is feltűnt, hogy soha semmire nincs ideje, állandóan rohan. És azt a benyomást kelti az emberben, hogy nem szívesen kommunikál a hallgatókkal, esetleg túlságosan erőszakos hangnemet üt meg velünk..Sajnos egy ilyen szakember nem a szakdolgozat előnyei közé tartozik, csak lelassítana minket a hatékony munkában.

Ilyen konzulenst semmiképp se kérjünk fel a szakdolgozatunkhoz, mert a konzultációk alatt is hasonló hangvételre és hozzáállásra számíthatunk. Pedig az elsődleges cél pont az lenne, hogy minél jobban felpörgessük a dolgozatírás lépéseit. Egy ilyen témavezető nem motiválni fog minket, hanem akár vissza is vethet minket a szakdolgozat megírásának lendületében. A haladás gátló tényezőjévé válhat. És gondoljunk csak bele! Kevés kellemetlenebb helyzet létezik, mint amikor a dolgozat leadásának határideje felé közeledve ráébredünk: témavezetőt kell váltanunk, méghozzá az államvizsga előtti időszakban.

Különösen akkor kerülhetünk nehéz helyzetbe, ha rendszeresen előfordul, hogy a témavezetőnk nem ér rá velünk konzultálni, és csúszunk a határidőkkel. Ilyenkor könnyen ütemezési és időzavarba kerülhetünk a tengernyi elolvasandó szakirodalom esetén, és teljesen rossz irányba is haladhat a szakdolgozat írása.

 

A kontrollmániás témavezető

Kerüljük legalább – ha nem nagyobb – ívben, mint Superman a kriptonitot!

Egy kontrollmániás konzulens mindenben csak a hibát látja, és gyakran képtelen észrevenni az írásunk erényeit, hiába közeleg rohamosan az államvizsga.

Bizony vannak olyan túlbuzgó szakértők, akik túlzásba viszi az akkurátus ellenőrizgetést és mindent százszor kijavíttatnak, átírattatnak. Ez egy idő után teljesen kikészít majd minket a dolgozatírás közben. Borzasztóan lelassítja a folyamatokat, a szakdolgozatírás lépéseit. Lehetséges, hogy a tanár közben a szakdolgozatírás szabályait szem előtt tartva végig jót akar, de olyan túlzással hajhássza a tökéletességet, ami azt a benyomást kelti bennünk: teljesen alkalmatlanok vagyunk a szakdolgozat megírására. És ha folyton ezt érezzük, akkor csak hetek kérdése, hogy a lelkesedésünk frusztrációba fulladjon a szakdolgozat megírásával kapcsolatban.

Egy idő után azt vesszük majd észre, hogy eleve egekbe szökő vérnyomással megyünk a szakdolgozati konzultációkra, mert bármit írjunk is, a konzulensünknek az úgysem fog megfelelni. Ezáltal óhatatlanul belesodródunk egy ördögin spirálba: állandóan az írásunkon pásztázik majd a tekintetünk, fáradhatatlanul és kínos alapossággal azt fogjuk ellenőrizni, nem hibáztunk-e valahol a szakdolgozat írása közben…

És még így sem biztos, hogy elégedett lesz velünk egy elképesztően kontrollmániás konzulens. Lehet, hogy már 232 tanulmányt olvastunk el pszichológia szakon a behaviorizmus módszertani újításairól, azonban ő mindig bedob egy 233-adikat… Mondván, hogy csak így adhatunk teljes és átfogó képet erről a szakdolgozatírás lépéseinek kidolgozása közben.

Most megvolt a feketeleves, de ilyen előzmények után vajon milyen tanárt érdemes témavezetőnek választani?

Válasszunk olyan tanárt, akivel már eleve jó a kapcsolatunk?

A válasz igen, de csakis abban az esetben, ha a szóban forgó egyetemi oktató nemcsak az emberi értékek tekintetében, hanem szakmailag is kiváló.

Az egyetemi évek alatt több olyan tanárral is találkozhattunk a campuson, akinek a szemináriumán vagy az előadásán sok jó választ adtunk a felmerülő kérdésekre. Az illető széleskörű ismereteink hallatán esetleg szimpatizálni kezdett velünk, és úgy érezzük, nagy segítségünkre lenne a szakdolgozat írásában. Ez már egy remek kiindulópont lehet számunkra. Megteremti az alapját egy sikeres együttműködésnek a két fél között. Különösen szerencsés a helyzet, ha a konzulensünk jószándéka mellett a kiszemelt témánk egyik úttörője is. Ez a dolgozatunk megítélésének extra értéket kölcsönözhet a későbbiekben, amikor majd az opponensek kérdéseinek kereszttüzében kell megvédeni a diplomamunkánkat.

Imádjuk Csehov drámáit, és az erről szóló szemináriumon mélyreható ismeretet gyűjtöttünk a jó öreg Anton műveiről? Ráadásul még a témával foglalkozó tanárnő is kedves és lelkes? Akkor ő lesz a tökéletes jelölt számunkra a Csehov alkotásait elemző szakdolgozathoz!

A kiváló konzulens egyszerre szakértő és segítő

Egy igazán jó konzulens arra törekszik, hogy ösztönző energiákkal tartsa lendületben a hozzá forduló hallgatót, és új impulzusokkal adjon friss szemléletet a szakdolgozat megírásához.

Ő is el fogja mondani nekünk a dolgozatírás lépéseinek neuralgikus pontjait, ahol hibák jelennek meg, ám ezt udvarias stílusban teszi meg, mert nem akarja elvenni a hallgatók kedvét a további kutatástól. Egy rutinos konzulens finoman, mégis határozottan terelni is fog minket a dolgozat kutatási irányát illetően. Sok év tapasztalata után már pontosan tudja, a témánk melyik vetülete jelent új kontextust egy adott szakterületen belül.

Lehet, hogy közgazdaság szakon mi csak A 2008-as gazdasági világválság előzményeiről szerettünk volna írni, azonban ő teljesen új megvilágításban helyezi a téziseinket, hogy eljuttasson minket a „dolgozatírás felsőfokon” szemléletéhez. És esetleg megmutatja, hogy a megfelelő hipotézisek kialakításával érdemesebb lenne valami konkrétabbról írni. Például arról, Hogyan vezetett az amerikai lakáshitel-spirál az amerikai tőzsde és a bankok kártyavárszerű összeomlásához.

Nem törvényszerű, hogy a konzulensünk egy végtelenségig kritikus és szigorú tanár legyen! Már olyan esetről is hallottunk a dolgozatírás folyamatában, amely során a hosszas konzultációk alatt a hallgató és a konzulens között a jó hangulatú beszélgetések alatt barátság alakult ki. És ami még ennél is értékesebb, később letegeződtek, aztán a diplomamunka megvédése után is tartották egymással a kapcsolatot!

 

Válasszunk a publikációs háttér alapján!

Lényegesen könnyebb dolgunk lesz a szakdolgozat megírásakor, ha a munkánkat segítő témavezető hosszú évekre visszatekintő tudományos múlttal rendelkezik. Mérjük fel magunkban, hogy a szakdolgozat írása mennyire sok idő: ebben az intervallumban is rengeteget nyerhetünk, ha jól döntünk. Rengeteg időt spórolhatunk azzal, ha a tájékozott témavezető pontosan megmondja, milyen szakirodalmakat kell elolvasnunk a téziseink alátámasztásához, a szakdolgozat sikeréhez.

A konzulensválasztásunk egyenesen parádés lehet, ha a témavezetőnk kifejezetten termékeny, és elképesztően tartalmas publikációs jegyzékkel rendelkezik az általunk választott területen. Azonban ebben az esetben az átlagosnál is jobban kell figyelnünk a részletekre. Amikor a választottunk egy 1848-as forradalom és szabadságharcra specializálódott hadtörténész, és már több tucatnyi tanulmányt írt a korabeli harcászati stílusának erényeiről, akkor igenis legyünk tisztában ennek a hadtörténetben betöltött jelentőségével.

Plána ekkor, ha szintén a harcászat ebben az időben felvetődő kérdéseiről írunk! Akkor bizony álmunkból felébresztve is el kell tudnunk sorolni Kossuth Lajos kapitányait és a harcokban részt vevő híres történelmi szereplőket. Legyen szó akár Petőfi Istvánról (a neves költő öccséről), Kosztolányi Ágostonról vagy báró Podmaniczky Frigyesről! Ugyanis tágabb kontextusban nézve ez a háttértudás is hozzátartozik a dolgozatírás lépéseihez. Különösen akkor kell képben lennünk a háború hőseit illetően, ha ez a témavezetőnk vesszőparipája, és elképesztően sokszor hivatkozik rájuk. Ilyen esetben fel kell készülnünk, hogy a tengernyi szakirodalom tartalmával minél rövidebb időn belül nekünk is tisztában kell lennünk, amennyiben az adott szakembert választjuk.

Rettentő kínos szituációkat szülhet, ha pár hét múlva a témavezetőnk megkérdez majd minket, mit szólunk a 2014-es publikációjában írt teóriáról, és nekünk lövésünk sincs arról, milyen premisszákra épít az adott elmélet. Egy ilyen helyzetben az érzékenyebb konzulens vélhetően villámgyorsan megsértődik. És lőttek a jó kapcsolatra, amire igen nagy szükségünk lenne a szakdolgozat leadásáig hátralévő hosszadalmas időszakig.

 

De hogyan találjuk meg a közös hangot egy publikációs guruval?

Kiindulópontnak ideális, ha megnézzük, hogy a kiszemeltünknek összesen hány tudományos eszmefuttatása jelent meg az elmúlt 5-10 évben. Azt sem árt szemrevételeznünk, hogy a megjelent írások között van-e esetleg nemzetközileg is kiemelkedő eredmény. Például olyan, amely a nagy világnyelvek egyikén, angolul, németül vagy franciául íródott, és esetleg más tudományos dolgozatok is előszeretettel hivatkoznak rá, mert meglehetősen nagy figyelmet keltett tudományos körökben. Már csak azért is nagyszerű egy termékeny, aktív témavezetővel dolgozni, mert egy ilyen zseniális ember nagy valószínűséggel a mi szakdolgozatunkat illetően is éleslátó észrevételeket tesz majd. Így közelebb kerülünk a „dolgozatírás felsőfokon” szemléletéhez!

Egy igazi publikációs guru rávilágít a következtetéseket illető hibákra, és pontosan tudja majd, mit kell tennünk ahhoz, hogy logikailag makulátlan dolgozatot adjunk ki a kezünkből. Már csak azért is, mert egy ilyen profi konzulens nyilván nem adja a nevét egy fércműhöz. Törekedni fog arra, hogy a lehető legtöbbet hozza ki belőlünk és az adott témából a szakdolgozatírás lépéseinek kimunkálásakor!

Egy szuper témavezetőnél szakdolgozatot írni már önmagában is presztízst jelent. A tapasztalatával optimális esetben rengeteget tud segíteni nekünk. Így számtalan hibalehetőséget már eleve kiszűrhetünk, ezáltal az államvizsgán sem tudnák olyan könnyedén agyonkritizálni a dolgozatunkat majd az opponensek és a bizottság tagjai.

 

Pszichológiai szempontok: win-win értékű szakdolgozati konzultációk és zérusösszegű játszmák

A jó hangulatú, és legfőképpen eredményes konzultációknak az a titka, hogy a két fél, a hallgató és a témavezető megértik egymást.

Csak így lehet hosszútávon sikeresen együttműködniük. Problémát jelenthet a dolgozatírás során, ha egy kicsit introvertáltak vagyunk, a konzulensünk azonban egy ellentmondást nem tűrő extrovertált személyiség. Mert ebben az esetben lehet, hogy az illető sosem fogja elfogadni, ha nem értünk vele egyet valamelyik kérdésben. Előfordulhat, hogy a kelleténél jóval vehemensebben söpri le az érveinket, esetleg már a hipotézisalkotás fázisában. Ilyen szituációban rosszkedvűen sétálunk ki a konzultációról, és elmegy a kedvünk az egésztől…Ez nagyon negatív irányban befolyásolhatja a szakdolgozat írásának további alakulását.

Sokkal nyerőbb a helyzet, ha a szakdolgozat írása előtt egy olyan konzulenst választunk, akivel könnyebben kijövünk, mert inkább partnernek tekint minket. Ilyenkor a tanár a játékelmélet nyelvén nem egy zérusösszegű játszmában gondolkodik, ahol a véleménye harsány hangoztatásával ő nyeri a „meccset,” a diák pedig elfogadja az álláspontját. Ha a témavezető és a hallgató összhangban dolgozik együtt a konzultáción, akkor a szakdolgozatról szóló beszélgetés win-win lesz, és mindkét fél nyer, amikor megbeszélik az érveket. A tanár nyeresége az, hogy újra átgondolja az adott szakterületen elsajátított ismeretei tudományos értékét. A hallgató pedig mélyebben felismerheti érveinek logikusságát, tévedés esetén pedig elfogadja a témavezető koncepcióját, és ezáltal sokkal tartalmasabbá, meggyőzőbbé válik a szakdolgozata.

A zérusösszegű játszmában a témavezető nyer, a hallgató veszít. A win-win helyzetben azonban mindkét fél nyer, mindkét oldal fejlődik, és keresve sem találhatnánk ösztönzőbb példát arra, milyen lehet egy igazi gyümölcsöző együttműködés, amelynek célja a nyerő szakdolgozat létrehozása, a „dolgozatírás felsőfokon”!

 

De mit tegyünk, ha nem megy a dolgozat írása?

Persze a szakdolgozatírás nem mindenkinek jelenti a felszabadult kutatás örömét. Lehet, hogy nálad is kialakul az úgynevezett „szakdolgozat-neurózis”..

  • A témavezetőd a sokadik nekifutásra is visszadobja a dolgozatod?
  • Teljesen belefásultál már a sok kutatásba, jegyzetelésbe és írásba?
  • Komolyan aggódsz amiatt, hogy a szakdolgozatod elkészül a közelgő határidőre?
  • Teljesen tanácstalanná váltál ebben a kiszolgáltatott helyzetben?

 

Pánikra semmi ok, mert a dolgozatírás valamennyi lépésében segítünk neked!

  • Szeretnéd átélni, milyen érzés a „dolgozatírás felsőfokon” óriási megkönnyebbüléssel járó élménye?
  • Nem akarsz ráfeszülni a dolgozatírás csapdáira?

 

Akkor keresd bizalommal a DogaAngyal csapatát!