Az interjúkészítés előnyei és hátrányai

Oszd meg Te is!

Az interjúról összességében elmondható, hogy egy igen népszerű és sokat használt adatfelvételi eljárás. A szakdolgozatírás szempontjából is kiválóan felhasználható eszközről van szó, amelynek természetesen vannak előnyei és hátrányai is.

Az interjút általában a kérdőív alternatívájaként, vagy annak a kiegészítőjeként szokták alkalmazni az adatfelvétel során. Valójában arról van szó, hogy a mérést elvégző összeállít egy komplett kérdéssort, melyet szóban tesz fel annak, akivel éppen a mérést végzi. Talán már ennyiből a legtöbben látják is, hogy miben előnyös és miben nem az egy interjú, de akkor most vegyük sorra ezeket az előnyöket és hátrányokat, hogy teljes bizonyossággal vághassunk bele a munkába, ha ezt az adatfelvételi eszközt választjuk.

Az interjú elkészítéséhez elsősorban össze kell állítani egy jól átgondolt kérdéssort. Persze ez még messze nem nevezhető hátránynak, hiszen a kérdőív tekintetében is meg kell csinálni ugyanezt. Sőt, az utóbbi esetében a lehetséges válaszokat is ki kell gondolni. Ez azonban végül mégiscsak hátrányt jelent majd az adatok elemzésekor, hiszen a rengeteg különféle válasz esetében számos előre nem látható változóval kell majd számolnunk, melyek megnehezítik majd a statisztikai számításokhoz szükséges adatbázisunk létrehozását.

Hatalmas előnye azonban az interjúnak, hogy egy sokkal átfogóbb és részletesebb képet kaphatunk az általunk vizsgált dologról, hiszen egy interjú során az interjú alanya sokszor hozzáteszi a saját gondolatait is az egyébként egyszerűbb kérdéshez is, és így talán olyan tényezőket is felismerhetünk, amelyekre egyébként magunktól nem is gondoltunk volna. Ez a komplexebb kép a valósághoz sokkal közelebb álló eredményeket is szülhet majd az eredmények értelmezésénél, mint amilyet egy egyszerű kérdőív kitöltetésével kaphattunk volna.

interjukeszites-szakdolgozat-iras

Amiért azonban mégis a leginkább kerülik az interjú általi adatfelvételt a szakdolgozatírás alkalmával, az az időigényessége. Ez magától is értetődő, hiszen míg egy kérdőívet kiosztunk, és ugyanannyi idő alatt kitöltik akár százan is, addig egy interjús adatfelvétel során külön időt kell szánnunk a mintánk minden egyes tagjára. Ez az idő pedig hosszabb is lesz, mint a kérdőív kitöltése már csak azért is, mert előfordulhatnak témák, amelyekre előtte nem is gondoltunk.

Annak sem ajánlott az interjú készítése, aki szeretne ragaszkodni az előre összeállított kérdéssorához, hiszen egy interjú felvétele során rugalmasnak kell lenni, és alkalmazkodni az alanyhoz. Így akár fel is cserélődhetnek az egyes kérdések, vagy olyasmire is választ kaphatunk, amire fel sem tettük a kérdést.

Mielőtt tehát az interjút választanánk adatfelvételi eszközként, mindenképpen gondolkozzunk el ezeken az előnyökön és hátrányokon, és vegyük figyelembe, hogy mégis mennyi időt tudunk a munkánkra rászánni, vagy hogy mennyire akarunk rugalmasak lenni.