A minta kiválasztásának nehézségei

Oszd meg Te is!

Amennyiben társadalomtudomány a területünk, akkor a szakdolgozatunkban minden bizonnyal szerepelnie kell valamilyen emberekkel végzett kutatásnak. Ez lehet kérdőíves kutatás vagy akár interjú is, és persze ezen felül is van néhány lehetőségünk. Azonban mielőtt bármibe is belekezdenénk, pontosan meg kell határoznunk, hogy mégis kikről szeretnénk valamilyen megállapítást hozni. Kell, legyen egy bizonyos célcsoportunk, amelyről általánosságban igaznak vélt következtetéseket vonhatunk le. Ezt a célcsoportot nevezzük populációnak.

A legpontosabb eredményt persze úgy érhetnénk el, ha ebben a populációban minden egyes személyt kikérdeznénk, illetve felvennénk róluk a szükséges adatokat, azonban ez az esetek túlnyomó többségében nem kivitelezhető. Ennek áthidalásához ezért ki kell ragadni egy kisebb csoportot a célcsoportunkból, amelyek eredményeit kiterjesztjük majd az egész populációra. Ezzel eddig nincs is probléma, azonban ilyenkor következnek a nehézségek, ugyanis a mintának a kiválasztása felvet néhány kérdést.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen kitételeknek kell megfelelnie a mintánknak ahhoz, hogy az azon végzett vizsgálatok és azok eredményei valóban igaznak nevezhetőnek legyenek az egész populációra. Ehhez ugyanis a mintának reprezentatívnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy le kell képeznie a populációt. Tehát arányait nézve megközelítőleg ugyanannyi férfinek és nőnek kell szerepelnie benne. Ugyanannyi arányban kell előfordulniuk a különböző iskolai végzettséggel rendelkezőknek. A korosztályok aránya is megközelítőleg olyan kell, hogy legyen, mint a teljes populációban, és még sorolhatnánk. Lehetnek ugyanis olyan tényezők is, amelyek csak a mi kutatásunk szempontjából fontosak. Ahhoz pedig, hogy egy ilyen mintát állítsunk össze, hatalmas munkára van szükség. Persze a szakdolgozatírás során erre nem kell rágörcsölni. Egy véletlenszerű mintavétellel ugyanis alapvetően meg lehetünk elégedve, és később esetleg még tovább tudunk korrigálni az így kapott mintán.

kérdőív szakdolgozathoz, szakdolgozati kérdőív, szakdolgozat írása, szakdolgozat írás

A következő kérdés a minta nagysága. Alapvetően ugyanis elmondható, hogy minél nagyobb a minta, annál biztosabbak az eredmények. Persze egy szakdolgozat megírásához nem feltétlenül tudunk majd nagyobb tömegeket megvizsgálni, és nem is kell teljes mértékben erre törekedni. Azonban igyekezzünk akkora mintát kiválasztani, amelyről már tényleg lehet következtetéseket levonni. Ennek a meghatározásában a leginkább a témavezetőnk segíthet. Előfordulhat ugyanis az is, hogy a tanszékünkön vannak bizonyos elvárások arra nézve, hogy mennyi személlyel kell felvenni a kérdőívünket vagy éppen az interjúnkat. Azonban, ha nehézségekbe ütközünk, még mindig kérhetjük egy külsős segítségét is. Azok ugyanis, akik hivatásszerűen végzik a szakdolgozatírást, tapasztalatuk révén meg tudják majd mondani, hogy mégis hogyan és mekkora mintát válasszunk a szakdolgozatunk megírásához.