Szakdolgozatírás – támaszkodhatunk az internetre?

hogyan írjunk szakdolgozatot, szakdolgozat formai követelményei, szakdolgozat készítés, szakdolgozat írása, letölthető szakdolgozatok, szakdolgozat vázlat minta, beadandó dolgozat
Oszd meg Te is!

Minden felsőoktatásban részt vevő diák életében eljön az a pillanat, amikor el kell kezdenie a szakdolgozatának a megírását. Ez egy valóban izgalmakkal teli, ám számos nehézséget rejtő időszak. Az első lelkesedés után a legtöbben rájönnek, hogy nem is olyan könnyű feladat szakdolgozatot írni. Ahogy arra is rájönnek, hogy nem is olyan egyszerű a szakdolgozat megírásához szükséges irodalmat összegyűjteni.

A szakirodalom felkutatását a legtöbben az interneten kezdik meg. Ebben persze nincs semmi csodálkozni való, hiszen ma már nagyon sok minden felkerül az internetre, és a fiatalság hozzá is van szokva, hogy néhány kulcsszó böngészőbe való beírásával szinte mindenre azonnal meg is találhatják a választ. Ez persze önmagában véve így is van, azonban egy tudományos munka megírásánál már ezek a válaszok hagynak némi kivetnivalót maguk után.

A legtöbb egyszerű keresés során megtalált oldal ugyanis senki által sincs lektorálva, és azt írnak beléjük, amit épp gondolnak. Egy tudományos munka során pedig nem hivatkozhatunk légből kapott ötletekre, melyeknek talán nincs is semmilyen alapjuk. Ez persze nem azt jelenti, hogy az internet ne lenne használható a szakdolgozatírás során, csupán azt, hogy mértékkel és nagyon is szkeptikusan kezelve használhatjuk fel az itt talált szövegeket. Ne essünk például abba a csapdába, hogy egy nem tudományos oldal szövegére hivatkozunk, hiszen ezzel szinte hiteltelenné tesszük majd a munkánkat!

szakdolgozat összegzés, szakdolgozat bírálat, szakdolgozat, szakdolgozat írás, szakdolgozatírás, dolgozat, házidolgozat

Az interneten persze vannak olyan oldalak is, amelyeket a legnagyobb nyugodtsággal használhatunk, idézhetünk és hivatkozhatunk rájuk. Ezen oldalak megtalálásához azonban már szükségeltetik némi tudás. Ezek az oldalak ugyanis a szaklapok weboldalai, esetleg a mi szakterületünk gyűjtőoldala, ahol kifejezetten a témánkban kereshetünk cikkeket, folyóiratokat. Ehhez persze általánosságban ismernünk kell ezeket az oldalakat, és tudnunk kell, hogy a szakterületünkön melyek az elismert folyóiratok. Ezekre egyébként online forrásból is ugyanúgy hivatkozhatunk, mint a nyomtatott példányokra. Viszont mégis könnyebbséget jelenthet, hogy nem kell hozzájuk könyvtárat látogatni, mindössze a számítógép elé kell leülnünk.

Legyünk tehát nagyon elővigyázatosak és szkeptikusak azzal szemben, amit az interneten találunk. Hiszen a könnyű forrásszerzés nem biztos, hogy végül kifizetődik majd. Amennyiben azonban valóban bizonytalanok vagyunk ezzel kapcsolatban, akkor nyugodtan kérjük profi szakdolgozatíró segítségét, aki pontosan meg fogja tudni mondani, hogy honnan hivatkozhatunk és honnan nem, ahogy akár a szakirodalom felkutatásában is a segítségünkre lehet.