Hogyan végezzünk el egy kérdőíves vizsgálatot?

kérdőív szakdolgozathoz, szakdolgozati kérdőív, szakdolgozat írása, szakdolgozat írás
Oszd meg Te is!

Egy szakdolgozat megírását számos részfeladatra fel lehet osztani, amelyek közül igen meghatározó és fontos a kutatásunk elvégzése. Természetesen egy kutatást számos módon és eszközzel elvégezhetünk, mégis az egyik leggyakoribb a kérdőív használata. Ahhoz azonban, hogy ez is jól menjen és sikerüljön számos tényezőt figyelembe kell vennünk.

Már maga a kérdőív megalkotása sem egy egyszerű feladat. Az, hogy mit kell, tartalmazzon, mindenképpen a szakterületünktől és a választott témától kell, hogy függjön. Azonban az általánosítható, hogy tartalmaznia kell háttéradatokat, melyek többnyire demográfiai adatokat jelentenek. A legtöbb kérdőív megkérdezi a kitöltő korát, nemét, lakóhelyét, iskolai végzettségét, olyan tényezőket, melyek befolyással lehetnek az eredményekre. Gyakran maguk a háttéradatok adják a kérdőívünk elkészítésének egyik alapját. Például sokan egy meghatározott korosztályon vagy iskolai végzettségen belül végeznek csak kutatásokat. Ha pedig ez a helyzet, akkor a kérdőív felvétele előtt mindenképpen tájékozódnunk kell arról, hogy körülbelül mekkora az a nagyságú minta, amelyet még el tudunk érni. Ugyanis, ha nem tudunk elegendő számú személyt bevonni a vizsgálatba, akkor nem is érdemes belekezdenünk, ugyanis ebben az esetben az eredményeink nem lesznek feltétlenül hitelesek. Szignifikáns különbségeket és összefüggéseket csakis nagyobb elemszámnál lehet kimutatni.

A kérdőív kitöltése előtt minden esetben tájékoztatnunk kell a kitöltőket arról, hogy milyen céllal készül a kutatás, és biztosítanunk kell őket arról is, hogy a válaszaikat és az adataikat bizalmasan kezeljük, és csakis a vizsgálat során használjuk fel. Ez a tájékoztatás történhet akár szóban is, de még jobb, ha egy rövid bevezetőszövegként beleírjuk a kérdőívünkbe. Ez például az egyedüli eljárási lehetőség, amennyiben kérdőívünket online lehet csak kitölteni. Ez pedig egyre gyakoribb az elmúlt évek gyakorlatában.

kérdőív szakdolgozathoz, szakdolgozati kérdőív, szakdolgozat írása, szakdolgozat írás

A kérdőív megalkotásakor igyekezzünk minél érthetőbben fogalmazni, hiszen általában laikusok vesznek részt a kitöltésben, akik nem biztos, hogy érteni fogják a szakszavainkat. Továbbá igyekezzünk a lehető legrövidebb kérdőívet összerakni, ugyanis a legtöbb személy hamar megunja a válaszolgatást, így pedig potenciális kitöltőktől eshetünk el.

Amennyiben megvan az elegendő számú kitöltött kérdőív, akkor nincs más hátra, mint azoknak a feldolgozása, amely már önmagában is egy hatalmas munka. Persze, ha online kérdőívvel dolgoztunk, akkor lehet, hogy valamennyivel könnyebb dolgunk van, hiszen ebben az esetben beállítható, hogy itt rögtön kiszámoljanak nekünk valamilyen statisztikai adatokat, illetve, hogy rendszeresítsék a válaszokat.

Végezetül azonban még annyi, hogy bár elsőre talán nem hangzik túl nagy munkának a kérdőíves válaszfelvétel, de mégis elegendő időt kell, hogy hagyjunk rá, hiszen majd meglátjuk, hogy nem halad mindig minden teljesen gördülékenyen. A kérdőívek „visszakönyörgése” sokszor tovább tart, mint a kérdőív teljes kidolgozása. Minden fentebbit figyelembe véve azonban mondhatjuk, hogy nyert ügyünk van.