Plágiumkereső szoftverek: ezért nem érdemes szakdolgozatot lopni

Oszd meg Te is!

Elég néhány helytelen hivatkozás, nem megfelelő parafrázis vagy idézőjel kihagyása, és máris óriási bajba kerülhetünk. A konzulensünk visszadobhatja a szakdolgozatot, esetleg még az egyetemről is eltanácsolnak minket plágium gyanúja miatt. Ez ugyanis mások szellemi tulajdonának ellopását jelenti, de szerencsére manapság hatékony plágiumszűrő szoftvereket használhatunk teljesen ingyen. Már azelőtt kijavíthatjuk a dolgozat plágiumgyanús részeit, mielőtt odaadnánk a szakdolgozatunkat a tanárunknak. 

Fedezzük fel együtt a KOPI-ban, a Plag.hu-ban és a Plagiarism Checkerben rejlő lehetőségeket!

 

A plágium több problémát generál, mint amennyit megold

Az ember azt gondolná, kényelmesen hátradőlhet a hosszú időn át tartó kutatás, a gondos részletességgel megvalósított szakdolgozatírás után…Sajnos az ezzel járó feladataink azonban itt még korántsem érnek véget! A létrejövő szövegtengert ugyanis végig kell futtatnunk egy leleményes plágiumkereső szoftveren, nehogy ezen a végső simításon bukjuk el a diplománkat, amely végre-valahára elérhető közelségbe került.  Ilyenkor felvetődik a kérdés: hogyan írjunk szakdolgozatot olyan körültekintéssel, hogy elkerülhessük a tartalmi lopást? A szakdolgozatírás lépéseinél az írási folyamat befejezése után a következő szint mindig a dolgozat plágiumkontrollja kell legyen. Ez egy megkerülhetetlen, kihagyhatatlan pont a sikeres, konzulens és opponens által egyaránt elfogadott szakdolgozathoz.

A szakdolgozatírás szabályainak egyik legfontosabb eleme, hogy messziről kerüljük a plágiumot. Ha belegondolunk, hogy a szakdolgozatírás mennyire sok időt vesz igénybe, ijesztően nagy a kísértés, hogy hosszabb szakaszokat hivatkozás vagy idézőjel nélkül, egy az egyben vegyünk át mások dolgozatából. A dolgozatírás szabályai azonban ezt nem teszik lehetővé, így nagyon oda kell figyelnünk ennek elkerülésére.

Szintén veszélyes helyzetet teremt, ha parafrazálunk, azaz más kemény munkájának a tartalmát fogalmazzuk át a saját stílusunkra. Itt is lopunk, ha nem jelöljük a szerzőt és a pontos forrás paramétereit. Azt is egyeztetni kell a konzulensünkkel, hogy a hivatkozásoknál mennyire kell minden esetben megjelölni a felhasznált írások oldalszámát. Mert megeshet, hogy a konzulens szigorúan ragaszkodik ehhez, és érdemes már az elején tisztázni, nehogy ez is félreértésekhez vezessen.

 

A plágium könnyen a diplomádba kerülhet

A plagizálással nem tudunk időt és energiát spórolni, egyéltalán nem rövidítjük le a szakdolgozatírás lépéseit. Inkább támadási felületet adunk a konzulenseknek és opponensneknek, akik simán visszadobhatják a dolgozatunkat. Manapság ugyanis már olyan leleményes plágiumkereső szoftverek vannak, amikkel villámgyorsan kiszűrik, hogy a dolgozat pontosan mekkora százaléka tekinthető plagizáltnak. És ha átlépjük a kritikus mennyiséget, akkor még az is előfordulhat, hogy eltanácsolnak minket az adott egyetemről. Bizony tiszteletben kell tartanunk a dolgozatírás szabályait, vagy aktiválnunk kell egy plágiumkutató rendszert. Ha ez egy kicsit soknak tűnik, kérjünk segítséget a szakdolgozatíráshoz a DogaAngyal csapatától!

Ne kockáztassunk rossz hivatkozással, parafrazálással! Menjünk inkább biztosra, és ismerjük meg a 21. századi plágiumkereső szoftverek működését, hogy még véletlenül se kerüljünk ilyen kellemetlen szituációkba!

 

Minden magyar plágiumkereső alfája és omegája: a KOPI

A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (kicsit rövidebben: a SZTAKI) gondolt egy merészet. Úgy döntött, hogy megtervez, majd hadrendbe állít egy internetes plágiumvadászt, a KOPI-t. 2001-ben vette kezdetét a három évig tartó gigászi munka. Ennek eredményeként 2004-ben startolt a rendszer (nemcsak magyarul, hanem angolul is). 2011-ben még tovább bővítették a KOPI szuperképességeit, és azóta már a fordítási plágiumokat is megtalálja. Ezzel a rendszer még magasabbra szintre emelhetjük a szakdolgozat írás minőségét, mert nemcsak a tanárunk, mi magunk is ellenőrizhetjük a dolgozatunk problémás részeit.

A KOPI használata döbbenetesen egyszerű. Csak regisztrálnunk kell ezen a linken (https://kopi.sztaki.hu/), majd feltölteni azt a dolgozatot, amelyet szeretnénk jó alaposan átfuttatni a plágiumkereső szoftveren (ehhez persze a szerző nevét és a dolgozat címét is muszáj megadnunk). A KOPI első lépésben töredékekre bontja a szövegünket, alaposan összetömöríti a dokumentum elemeit. Valamennyit egyfajta ujjlenyomattá alakítja, hogy a szakdolgozat ne foglaljon hatalmas helyet a rendszerben. A KOPI adatbázisába mindig ezek az apró ujjlenyomatok, a dolgozatok egyfajta kivonatai kerülnek bele, és ezeket hasonlítja össze egymással a rendszer.

 

Így működik a KOPI

A KOPI aktiválásakor több lehetőségünk is van. Beállíthatunk egynyelvű keresést, ami a rendszerben lévő szakdolgozatok és a saját munkánk között kutathatunk gyanús egybeesések után. De szélesebbre is tárhatjuk a plágiumkeresés kapuját a KOPI-val! A többnyelvű alternatívával megnézhetjük, mennyire hasonlít szakdolgozatunk a magyar és az angol nyelvű wikipedia tartalmaihoz. Az eredményt mindig százalékban kapjuk, és azt is láthatjuk, hány szó egyezik az írásunk és más források között.

A KOPI könnyű elérhetősége és egyszerű használata a dolgozatírás előnyei közét tartozik. A plágiumszoftver futtatásával mi magunk is azonosíthatjuk a dolgozatunkban lévő hibákat, támadási felületeket. Egy kis átírással, gondosabb hivatkozási rendszerrel orvosolhatjuk a felmerülő problémákat, mielőtt a konzulensünk, vagy az opponenseink vennék észre azokat. Ráadásul ennek gyakorlásával szert teszünk egy sajátos szemléletre, melynek segítségével már tudni fogjuk, milyen plágium felé hajló hibákat érdemes messziről elkerülni. Egyre jártasabbá válunk majd a szakdolgozatírás szabályaiban, a dolgozatírás megfelelő lépéseinek megtervezésében.

 

A KOPI zsákutcái

Persze ez a plágiumkereső sem egy megkérdőjelezhetetlen, mindentudó orákulum, és találhatunk a működésében ellentmondásokat. A KOPI esszenciáját az adja, hogy csak az adatbázisába feltöltött szakdolgozatok között talál gyanús egyezéseket. Ha a konzulensünk le akarja futtatni a dolgozatunkat a KOPI-n, és feltölti a rendszerbe, akkor például mi ugyanazt a szakdolgozatot már nem tudjuk letesztelni pontos plágiumszázalékra, mert 100%-os lopást fog mutatni a KOPI.

Ezért érdemes minden ilyen lépést egyeztetni a konzulenssel, mielőtt a plágium árnyéka vetülne ránk és a fáradtságos munkával összehozott szakdolgozatunkra. Ahogyan arra is figyelni kell, hogy a tanárunknak és nekünk magunknak is árgus szemekkel végig kell fésülni a plágiumszűrő eredményeit. Ezzel megelőzhetjük, hogy kínos helyzetbe hozzuk az egyetemet vagy saját magunkat.

Korábban volt olyan kiterjesztési próbálkozás, hogy a magyar KOPI ne csak a feltöltött dolgozatok között keressen plágiumot, hanem wikipédiás oldalakkal való összehasonlításban is. Ezzel viszont csak az a gond, hogy aki szakdolgozatból tartalmat lop, az pont nem a wikipédián kutat, hanem mások hasonló témájú dolgozatát tekinti kiindulópontnak. Egy másik téves problémajelzés is jelentkezhet az egyezéseket kereső KOPI részéről. Megesik, hogy a rendszer a szakirodalomban felbukkanó szerző nevét, írása címét tekinti plágiumnak, ezért mindig alaposan meg kell nézni, mire gondolt a KOPI. Azt is érdemes megmagyaráznunk a konzulensünk, hogy 30 szó hasonlósága még nem jelent plágiumot, mert a kritikus érték ennél jóval magasabb arányál kezdődik.

 

A KOPI alternatívái

Hatékonyabb lenne, ha a tanárok inkább a turnitin.com-ot használnák plágiumvadászatra. Ez lézer pontossággal feltárja a szakdolgozatírás internetről összelopkodott anyagait. Az egyetemi oktatók azonban ritkábban élnek ezzel a lehetőséggel, mert fizetős. Inkább az ingyenes KOPI-t választják még annak ellenére is, hogy szűkebb hatókörrel dolgozik, ami a plágiumokat illeti.

Ha azonban a plágiumveszély kiszűréséhez egy igazán jól átlátható, rengeteg keresési lehetőséggel bíró keresőalgoritmust szeretnénk használni, akkor nincs más hátra, ideje tesztelnünk a Plag.hu-t. Ez plágium-szempontból csaknem teljesen támadhatatlanná teszi a dolgozatunkat, ráadásul azonnali javítási beállításokkal csökkenti a szakdolgozat írására fordított időt.

 

A plágiumkereső funkciók pápája: a Plag.hu

A keresési lehetőségek sokoldalúságával emelkedik ki a plágiumkereső szoftverek közül a https://www.plag.hu/. Segítségével ingyenesen, egy fillér beruházása nélkül vizsgálhatjuk meg szakdolgozatunkat akár több nyelven is, anélkül, hogy letöltenénk a Plagot. Az online plágiumkeresőt eleve úgy készítették, hogy a Plag minden részletre kiterjedő pontozási rendszerrel mutasson rá a szakdolgozatunkban található rizikós részekre.  Színkódos jelöléssel követhetjük nyomon, hol kell átírni a dolgozatunkat. Külön dokumentumszerkesztőt is kapunk, hogy azonnal korrigáljuk a gyanús részeket. A kiemelt plágiumkockázatot jelentő részeket a rendszer eltérő színekkel villantja fel számunkra, ezáltal futtatja professzionális szintre a szakdolgozatírás szabályainak művészetét. A jól használt idézetek zöld utat kapnak, zöld színben láthatóak. A parafrázisokat látványos narancs árnyalatban játszó szín teszi észrevehetőbbé, míg a helytelen, alapos javításra szoruló idézeteket lila betűkkel vehetjük észre a dokumentumunkban.

Ez a színes megoldás egy egészen sajátos opció a Plagnál, más plágimkereső algoritmusnál nem tapasztaltunk ilyen könnyen átlátható jelölésrendszert, amely nagyban megkönnyítené a dolgozat részeinek gyors és hatékony javítását.  Ez egy újabb szintet képvisel a dokumentum tökéletesítésében, és egy óriási segítséget jelent a szakdolgozat írás végső lépéseiben.

Nyilván olyan eset is lehetséges, hogy a magyar plágiumkereső lopott idézetre vagy szövegre gyanakszik, ami valójában teljesen rendben van. Ilyenkor elég annyit tenni, hogy nyugtázzuk az adott szakaszt, és már mehetünk is tovább a javítási folyamatban.

 

A Plag hasonlósági mutatói

Az adott szövegrész elemzésekor a Plag mindig hasonlósági pontszámot jelenít meg. Rávilágít arra, dolgozatunk mennyire szervesen másolja a világhálón lévő hasonló tartalmakat. Ez óriási előny a szakdolgozatírásban, hiszen nyomban javíthatunk a furcsa „egybecsengéseken”. Dolgozatunk szövegére a Plag szisztémája Plágiumkockázati pontokat ad. Minél jelentősebb számban figyel fel a plágiumra utaló jelekre, ez a pontszám annál magasabbra emelkedik. A Plag alkotói szerint a Plágiumkockázati pontok kikalkulálása 94%-os megbízhatósággal működik, amire méltán büszkék a létrehozói. Ha még ez sem lenne elég egy 360 fokos plágiumkontrollhoz, akkor a Plag a parafrázisokban rejlő veszélyeket is kiszűri. A parafrázis nem más, mint egy szakdolgozatban megjelenő kifejezés (esetleg hosszabb gondolatsor) átfogalmazása, körülírása, esetleg továbbgondolása.

A Plag a parafrázisokat is felismeri és pontszámokkal értékeli, ám a túlságosan magas pontszám felhívja a figyelmünket arra, hogy a plágium árnyéka vetül szeretett szakdolgozatunkra. Ilyenkor érdemes újra nekifutni a szövegnek, és még jobban átírni az ominózus részeket. Aztán ismét lefuttatni a parafrázis-számlálót, míg nem sikerül az egészséges léptékre csökkentenünk ezt a rizikófaktort. A rendszer annyira rafinált, hogy simán kiszűri a „másolás-beillesztéses turpisságokat” a dolgozat alapszövegében, illetve a parafrázis-szekciókban is.

Emellett olyan szakdolgozatírók is vannak, akik nehezen tudnak eleget tenni a megfelelő hivatkozás kihívásának. A Plag keresőrendszere megmutatja, hány helyen található nem megfelelő idézet. A problémás részeket még idejekorán tudjuk finomhangolni, nehogy ezzel bukjuk el a diplománkat, és visszadobják a kitartó munkával megírt dolgozatunkat. És ez még mindig nem elég! Érdemes megnézni az idézeteink eredeti forrását is. Enélkül könnyen beleszaladhatunk abba a csapdába, hogy plágiummal vádoljanak meg minket, és elveszítsük a szakdolgozat megvédésének lehetőségét.

A nyelvi korlátok sem jelenthetnek akadályt. Többnyelvű keresést is beállíthatunk, így az algoritmus a különböző nyelvű anyagokból összeollózott plágiumokat is könnyen elcsípi.

 

Az idegen nyelvű dolgozatokhoz a Plagiarism Checker a legjobb

Persze olyan rendszerek is léteznek, amelyek megoldást kínálnak az eddig felsorolt keresőalgoritmusok mellett, ezek egyike a Plagiarism Checker: http://plagiarisma.net/. A Plagiarism Checker filozófiája szerint a plágium óriási felelőtlenség, hiszen könnyedén tönkreteheti az ember karrierjét. A dolgozatokat benyújtó hallgatók az esetek többségében azzal sincsenek tisztában, hogy plágiumot követtek el. Ha lenne „Hogyan írjunk szakdolgozatot” tantárgy az egyetemen, akkor érdemes lenne minél nagyobb figyelmet szentelni ezen belül a plágiumellenőrzésnek. Rengeteg feszültséget és félreértést lehetne elkerülni vele. Sokkal egyértelműbbé tenné a szakdolgozat írás szabályait, és a hallgatók  körültekintőbb alapossággal adnák be a dolgozataikat.

A Plagiarism Checker rendszerébe csak be kell másolni a dolgozatunk egy bizonyos részét. A Checker összesen több mint 190 nyelven íródott szakdolgozat estében képes megmondani, mennyire eredeti a dolgozatunk szövege, mennyire bővelkedik plágiumgyanús részekben. Magyarul nem elérhető, de angolul könnyen használhatjuk. Érdemes kipróbálni, ha túlestünk a szakdolgozat írás megpróbáltatásain.

A Plagiarism Checkert egyszerre használják tanárok és diákok a szakdolgozatok átfésülésére. Kiválóan fut a Bing, a Windows, Android és BlackBerry rendszereken is, hogy megtalálja a plágiumokat. Összehasonlításként az egész webet végigfürkészi (azzal persze számolnunk kell, hogy egy hosszabb szöveg importálása és futtatása meglehetősen sok időt vesz igénybe). A szakdolgozat tartalmainak ellenőrzéséhez az ingyenes változat is elérhető. A lopott tartalmakra vadászó algoritmus prémium szolgáltatásainak eléréséhez azonban már kicsit a zsebünkbe kell nyúlnunk.

A feltöltött dokumentumról nem készül másolat a Plag rendszerében, így senki sem tudja ellopni azt, csak neked lesz hozzáférésed a más dolgozatokkal való összehasonlítás idejére.

 

Mikor kérjünk segítséget a szakdolgozat írásához?

Gondoljunk csak bele! Az egyetemek nem azért íratnak velünk szakdolgozatot, hogy forradalmian új ismeretekkel világítsunk rá a világ legkomolyabb tudományos felfedezéseire és írásunkkal megváltsuk a világot. Nem kell újraértelmeznünk Einstein vagy Newton elméleteit, és valószínűleg nem mi fogjuk feltárni az ökológiai válságok legoptimálisabb megoldását sem.

A szakdolgozatírás célja sokkal inkább az, hogy megmutassuk a tanulmányaink alatt megszerzett tudásunk kincsestárát. Az elmélet mellett gyakorlati bizonyságot adhatunk arról, milyen tájékozottan átlátjuk a választott szakterület kérdéseit, mennyire gyakorlatiasan tudjuk használni a megszerzett ismereteket.

Nem csak arra törekszel, hogy elkerüld a plágium örvényét, hanem szeretnél hatékony, gondolatébresztő segítséget kapni a szakdolgozatíráshoz? A sok tanulás miatt egyáltalán nincs időd a dolgozatírásra, vagy nehezen tudsz hozzákezdeni a témavázlat elkészítéséhez? Az iskolában egyáltalán nem tanítják meg, hogyan írjunk szakdolgozatot. Arról is ritkán esik szó, hogy mit jelent a Harvard hivatkozási rendszer, a kvantitatív vagy kvalitatív kutatás…

  • Nem találod meg a közös hangot a konzulenseddel?
  • Már sokadik alkalommal dobják vissza a dolgozatodat?
  • Teljesen tanácstalanná váltál ebben a kiszolgáltatott helyzetben?

 

Pánikra semmi ok, mert a dolgozatírás valamennyi lépésében segítünk neked!

  • Szeretnéd átélni, milyen érzés a „dolgozatírás felsőfokon” óriási megkönnyebbüléssel járó élménye?
  • Nem akarsz ráfeszülni a dolgozatírás csapdáira?

 

Akkor keresd bizalommal a DogaAngyal csapatát!

Ajánlatot kérek

 

Cikkünk megírásához ezekből a forrásokból merítettünk inspirációt:

https://kopi.sztaki.hu/

https://www.plag.hu/

http://www.irisro.org/pedagogia2013januar/0407KissAndrasKaroly.pdf

http://pteehok.hu/hirek/hasznalj-online-plagium-keresot-es-tedd-tokeletesse-a-dolgozatod